Unutkanlık Nedir? Hastalık Belirtisi Olabilir Mi?
Günümüzün en büyük sorunlarından bir tanesinin unutkanlık olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Günlük yaşantıdaki stres, çalışma temposu, yorgunluk gibi durumlar unutkanlığın temel sebepleri arasında yer aldığı gibi asosyallik, hareketsizlik, uzun süre uykusuzluk gibi durumlardan kaynaklı olarak da unutkanlık görülebilir.
Unutkanlık sadece yaşlılarda görülür gibi bir kanıya kapılabilirsiniz, ancak bu son derece yanlış bir düşüncedir. Çünkü, unutkanlık gençlerde de sık görülen bir durumdur. O zaman şimdi unutkanlık hastalığı ile tanışma vakti geldi.
Unutkanlık Hastalığı Nedir?
Unutkanlık hastalığı, kişinin günlük yaşantısını olumsuz yönde etkileyen, gün içerisindeki olayların gerçekleştirilmesini engelleyen bir durumdur. Temel olarak zihinsel aktivitelerin azalmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca ilerleyen safhalarında Alzheimer gibi ciddi sorunları doğurur. Kişilere Alzheimer teşhisi konulması halinde ilerleyen yaşlarda geçmişte yaşanan olayları unutması beklenir.
Alzheimer hastalığının en büyük belirtileri unutkanlık ve ağır depresyon olarak bilinmektedir. Unutkanlık hastası olduğunuzdan şüpheleniyorsanız, şu testi uygulayabilirsiniz.
Eğer bir bilgiyi öğrendikten sonra kısa süreli hafıza (son 6-9 saat içerisinde öğrenilenler) atabiliyorsanız bu normaldir, ancak bu bilgileri daha sonra herhangi bir kodlama veya tekrar yaparak kalıcı hafızanıza yerleştiremiyorsanız unutkanlık hastası olduğunuzu düşünebilirsiniz. Bunun yanı sıra kalıcı hafızanızdaki bilgileri hatırlayamıyorsanız yine risk grubundasınız demektir. Bunun için vakit kaybetmeden doktora başvurmanız gerekmektedir.
Unutkanlık Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Unutkanlık hastalığının pek çok farklı sebebinin olabileceğinden bahsettik. Dolayısıyla herhangi bir sebepten dolayı farklı belirtiler görülebilir. Genelde en sık yaşanan durumlar; yapılması gereken işlerin unutulması, herhangi bir eşyanın koyulduğu yerin unutulması veya yediğini içtiğini unutma gibi durumlar görülmektedir. Temel olarak belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Her gün yapılan işlerin unutulması,
- Önceden okuduğunuz kitabı veya izlediğiniz filmi unutmak,
- Daha önceden birkaç kere gittiğiniz bir adresin unutulması,
- Sürekli kararsızlık yaşama,
- Depresyon,
- Normal şartlar altında ilginizi çeken şeylere karşı ilginizin azalması,
- Sinirlilik ve karamsarlık hali.
Bu listeyi uzatmak mümkün olsa da en sık görülen belirtiler bunlardır. Aynı zamanda isimleri unutmak, konuşurken kelimeleri unutmak da görülebilir.
Unutkanlık Hastalığının Nedenleri
Unutkanlığın pek çok farklı sebebi olabilir. Bu unsurlar psikolojik veya hormonal sebeplerden kaynaklanabilir. Temel olarak unutkanlığa yol açan nedenler şunlardır:
- Hafızada çok sayıda gereksiz bilginin yer alması,
- Teknolojik aletlerle çok iç içe olmak,
- Vitamin eksiklikleri,
- Troit hormonunun bozuklukları,
- Yanlış beslenme,
- Stres, depresyon, anskiyete gibi durumların yaşanması,
- Sinir sistemini etkileyen hastalıklar,
- Düzensiz uyku düzeni,
- Folik asit eksikliği,
- Beyin tümörü,
- Mental yorgumluk,
- Kafaya alınan travmatik darbeler
gibi pek çok neden sayılabilir. Bu maddelerin yanı sıra pek çok farklı sebepten kaynaklanan unutma hastalığı da görülebilir.
Unutkanlık Hastalığı Tedavisi
Unutkanlık tedavisi için ilk olarak unutkanlığı kaynağı bulunmalıdır. Bunun için kesinlikle bir nöroloji uzmanına başvurmak gerekir. Burada yapılan kontroller sonrasında gerekli olması halinde doktorunuz tarafından ilaç verilebilir. Eğer doktor tarafından ilaç verilmemişse kesinlikle ilaç kullanılmamalıdır. Unutkanlığın kaynağı vitamin eksikliğinden dolayı oluşuyorsa vitamin takviyesi de alınabilir.
Tüm bunların yanı sıra hafızanızı güçlü tutmak için beyninizin sürekli olarak çalışması ve yeni şeyler öğrenmesi gerekir. Sizler için önerebileceğimiz bir kaç yöntem:
- Kitap okumak,
- Bulmaca çözmek,
- Her gün gitmeniz gereken yerlere farklı rotalardan gitmek,
- Enstrüman çalmayı öğrenmek,
- Yabancı dil öğrenmek,
- Yeni kişilerle tanışmak,
- Öğrenirken zihninizi kullanacağınız eğitimlere katılmak,
- Matematik problemleri çözmek.
Bu yöntemlerin yanı sıra günlük yaşantınızın kalitesi de önemlidir. Bunun için spor yapmak, bol su içmek ve günde en az 8 saat uyumak unutkanlığınızı yenmek ve sağlığını korumak için önemlidir.
Yukarıdaki tavsiyelerimize uyarak zihninizi daha canlı tutabilirsiniz, ancak unutkanlık yaşıyorsanız en kısa zamanda bir doktora başvurmanız gerektiğini unutmayın. Erken teşhis durumun ilerlemesine engel olmak için önemlidir.