Sinir Sıkışmasına Hangi Bölüm Bakar
Sinir sıkışması problemi için ortopedi ve nöroloji alanında uzman hekimlere gidilmelidir. Doktorların uygulayacağı MR gibi tetkik yöntemlerinin ardından teşhis konur ve bir an önce tedavi sürecine başlanır. Uzun süreli sağlık problemlerinin aksatılmaması gerektiği unutulmamalıdır.
Sinirlerin çevresindeki dokular(kas, kemik, tendon vs.) tarafından aşırı baskıya maruz kalması sonucunda oluşan sağlık sorununa sinir sıkışması adı verilir. Vücudumuz herhangi bir bölgesinde görülebilen sinir sıkışmasına özellikle kol ve bacaklarda daha fazla rastlanır. Duyu iletimimizden sorumlu sinirlerdeki sıkışma ilk olarak kendisini uyuşma ve karıncalanma şikayetleriyle belli eder.
Sinirler vücudumuzu adeta örümcek gibi saran ağ yapılarıdırlar. Görevleri ise beynimize veri akışını sağlamak ve duyuları iletmektir. Herhangi bir materyale dokunulduğunda bunun sert mi yoksa yumuşak mı olduğu gibi tüm verileri, beynimize ileten yapılardır. Bu yapılarda gelişebilecek sıkışma beraberinde pek çok ciddi problemi getirebilir.
Sinir Sıkışmasına Hangi Bölüm Bakar?
Sinir sıkışması, herkesin neredeyse en az birkaç kez yaşadığı bir durumdur. Ayrıca genellikle kısa süreli ve geçici olduğundan pek umursanmaz. Ancak uzun süreli sinir sıkışması vakalarında, kişi paniğe kapılarak hangi doktora gitmesi gerektiğini merak eder. Sinir sıkışması problemi için ortopedi ve nöroloji alanında uzman hekimlere gidilmelidir. Doktorların uygulayacağı MR gibi tetkik yöntemlerinin ardından teşhis konur ve bir an önce tedavi sürecine başlanır. Uzun süreli sağlık problemlerinin aksatılmaması gerektiği unutulmamalıdır.
Elde Sinir Sıkışması Ameliyatını Hangi Doktor Yapar?
Elde sinir sıkışması sorununu yaşayan kimselerin de en çok merak ettiği konu; “elde sinir sıkışması ameliyatını hangi doktor yapar?” sorusudur.
Elde sinir sıkışması probleminin tedavi yöntemi olarak ilk olarak fizik tedavi yöntemleri uygulanır. Hissedilen ağrının, uyuşmanın şiddetine bağlı olarak ilaç tedavisi de uygulanır. Şayet uyuşma, karıncalanma hissi geçmiyor ve sinir sıkışması kişinin gündelik yaşamını ciddi oranda etkiliyorsa cerrahi operasyona başvurulabilir. Konuyla ilgili daha detaylı ve doğru bilgi almak için ortopedi ve nöroloji alanındaki uzman bir doktora danışılması tavsiye edilir.
Sinir Sıkışması Belirtileri Nelerdir?
Sinir sıkışmasının belirtileri, vücudumuzda meydana geldiği bölgeye göre farklılık gösterir. Başlıca belirtileri ise şunlardır:
- Sinir sıkışması olan bölgede ağrı ve yanma hissi,
- Sıkışmanın olduğu yerde uyuşma, karıncalanma,
- Sıkışmasının olduğu bölgedeki kaslarda güçsüzlük, ciddi oranda güç kaybı,
- İğne batma hissi,
- Soğuk ve sıcak hava şartlarından normal bir bireye göre daha fazla etkilenme,
- El ve ayaklarda güçsüzlük hissi.
Sinir Sıkışması Nedenleri Nelerdir?
1-) Travma Etkenleri
Sinirlerin olduğu bölgeye alınabilecek bir darbe, hasar bu bölgede sinirlerin sıkışmasını tetikler. Bu durumda karıncalanma, yanma ve ağrı sorunları baş gösterir.
2-) Bel ve Boyun Fıtığı
En sık görülen fıtık rahatsızlıklarından olan bel ve boyun fıtığında, fıtıklaşan bölge çevresindeki sinirlere baskı uygulayarak sinir sıkışmasını tetikler. Hatta sinir sıkışmaları çoğu zaman fıtık bulgusu olarak kabul edilir. Ancak sinirlerdeki sıkışma yalnız başına, fıtık hastalığını işaret etmez. Diğer bulguların da uzman hekimler tarafından detaylıca takip edilmesi gerekir.
3-) Oturuş ve Duruş Bozuklukları
Belin üzerine doğru oturma, dik durmamak, yatar pozisyonda oturma gibi duruş bozuklukları beraberinde sinir sıkışması problemini getirir. Duruş bozuklukları sinir sıkışmasının yanı sıra çok daha ciddi eklem sorunlarına da yol açabileceğinden, dikkatli olmakta fayda vardır.
4-) Aşırı Kilo/Obezite
Yapılan araştırmalara göre aşırı kilo problemi olanlarda, sinir sıkışması sorununa daha fazla rastlanmaktadır. Vücut ağırlığının fazla olması, sinirlere daha çok baskı uygulanmasına yol açar ve sinirlerde sıkışmayı tetiklemiş olur. Aşırı kilonun yalnızca sinirler üzerinde olumsuz etkisinin olmadığı bilinmeli ve muhakkak uzman bir doktordan destek alınmalıdır.
5-) Diğer Nedenler
- Romatizmal rahatsızlıklar,
- Hareketsiz yaşam tarzı,
- Kemik kırılması,
- Karpal tünel sendromu,
- Genetik faktörler, kalıtsal yatkınlık.
Sinir Sıkışması Nasıl Geçer?
1-) Duruş Şeklinizi Değiştirin
Sinir sıkışmasının en yaygın sebeplerinden biri duruş pozisyonundaki hatalardır. Gün içinde gerek otururken gerek ayakta dururken, dik durmaya dikkat etmek sinir sıkışmasının geçmesinde etkili yöntem olacaktır.
2-) İstirahat Edin
Sinir sıkışmasının tedavisinde dinlenmek ve istirahat etmek de büyük rol oynamaktadır. Özellikle sinir sıkışmasının yaşandığı bölgenin(bacak veya el diye düşünelim.) fazla yorulmaması, hareket ettirilmemesi faydalı olacaktır.
3-) Sıcak Duş Alın
Sıcak duş almak da bir diğer önemli tedavi yöntemidir. Sıcak duş, sinirlere baskı uygulayan doku ve kasların yumuşamasını sağlar. Böylelikle de sinirler üzerindeki baskı azalır ve sıkışma önemli ölçüde azalmış olur. Sıcak duş yerine direkt olarak sinirin sıkıştığı bölgeye ılık bir bezle, bu bölgenin rahatlaması sağlanabilir.
4-) Hafif Egzersizler Yapabilirsiniz
Yapacağınız ufak egzersizler dahi sinir sıkışmalarının tedavisinde önemli role sahiptir. Bilhassa bel ve boyunda sinir sıkışması vakalarında, düzenli yapılan egzersizler çok etkili olmaktadır. Bel ve boyun bölgesini hareket ettiren hafif egzersizler faydalı olacaktır.