Sivilce nedir, nasıl oluşur ?

Sivilceler genellikle yüz, omuz, ense ve sırt bölgelerinde görülür. Sivilceler özellikle ergenlik dönemindeki gençler tarafından problem haline getirilir ve devamlı kurcalanırlar. Ancak sivilcelerin kurcalanması o bölgede daha çok sivilce çıkmasına yol açabilir.

Sivilce, cilt üzerinde bulunan kıl kökünün bulunduğu ve “kıl follikülü” adı verilen yerlerin yağ ve ölmüş deri hücreleri ile dolup tıkanması sonucu meydana gelir. Sivilceler genellikle yüz, omuz, ense ve sırt bölgelerinde görülür. Sivilceler özellikle ergenlik dönemindeki gençler tarafından problem haline getirilir ve devamlı kurcalanırlar. Ancak sivilcelerin kurcalanması o bölgede daha çok sivilce çıkmasına yol açabilir.

Sivilce nasıl meydana gelir ?

  • Sivilceler, derinin yağ bezlerinin daha çok bulunduğu bölgelerde çıkar.
  • Kıl köklerinin bulunduğu kıl folliküllerine yağ bezleri de açılır. Böylece saç ve deriyi yağlandırırlar.
  • Yağ üretimi arttığında, cilt üzerindeki ölü deri hücreleri ile birlikte, kıl follikülünün cilt üzerine açılan ağız kısmını kapatırlar.
  • Tıkanan bölge bakterilerin yerleşimi ve çoğalması için de uygun bir bölge haline gelir. Bakterilerin bulaşmasıyla enfeksiyon başlar ve tıkanan follikül iltihaplanarak sivilce oluşturur.

Sivilce oluşumunu artıran faktörler nelerdir ?

Hormonlar: Ergenlik döneminde kızlarda ve erkeklerde salgılanmaya başlayan hormonlar sivilce oluşumunda da etkilidir. Bu dönemde salgılanan ve “androjen” adı verilen hormonlar derideki yağ bezlerinin büyüyüp gelişmesine ve daha fazla yağ üretimine yol açar.
İlaçlar: Kortizon, androjen ve lityum içeren ilaçlar sivilce oluşumunu artırabilir.
Ailede sivilce olması: Anne babada sivilce olduysa, çocuklarında da sivilce olması kuvvetle muhtemeldir.
Stres: Sivilce gelişimine sebep olmasa da mevcut sivilcelerin artışına yol açabilir.
Diyet: Besinlerin sivilce oluşumu ile ilişkisi ile ilgili bazı besinler suçlanmaktadır. Karbonhidrat içeren besinlerin sivilce gelişimine yol açtığı ileri sürülmektedir.

Sivilce oluşturduğu düşünülen ancak etkisi az olan faktörler nelerdir ?

Yağlı yiyecekler: Her ne kadar aksi düşünülüyorsa da, yağlı yiyeceklerin sivilce oluşumuna etkisi azdır.
Cildin kirli olması: Cildin yıkanıp temizlenmesi deri üzerindeki yağ ve ölü hücrelerin uzaklaşmasını sağlasa da, sivilcenin nedeni kir değildir. Aslında cildi aşırı yıkama veya yıkarken aşırı ovuşturma cildi tahriş ederek sivilceleri kötüleştirebilir.
Kozmetik maddeler: Bazı kalitesiz makyaj malzemeleri cilt üzerindeki folliküllerin tıkanmasına sebep olabilir. Ancak, kaliteli kozmetik maddeler, üstelik yağsız ise ve yatmadan önce temizleniyorsa, sivilceye neden olmaz.
Çikolata: Çikolatanın sivilceleri arttırdığı ileri sürülse de, sivilceleri artıran sebebin çikolata veya kakao değil, çikolatada bulunan şekerin olduğu düşünülmektedir. Bu yüzden daha çok bitter çikolata yenmesi tavsiye edilmektedir. Çünkü bitter çikolatada şeker oranı daha düşük, kakao oranı daha yüksektir.
Nemlendiriciler: Cilde sürülen maddelerin tıkanıklığa yol açarak sivilce oluşturabileceği düşünülebilir. Ancak, cilt kuruduğunda daha fazla yağ üreteceğinden hareketle, sivilce oluşumu daha da artacaktır. Cildi nemlendiren ve fazla yağlı olmayan nemlendiriciler, fazla yağ üretimini önleyerek, sivilce gelişme riskini de azaltabilirler.

Bir yanıt yazın