Tiroide İyi Gelen Yiyecekler

Tiroide İyi Gelen Yiyecekler: B Vitamini içeren yiyecekler, Omega3 Yağları, Yosun, Sarımsaktır. Tiroidin kesin tedavisi bir takım tiroid fonksiyon testleri neticesinde yapılacak tetkiklere bağlıdır. 

Tiroid, insan vücudunda yer alan ve şekli kelebeğe benzeyen bir salgı bezidir. Tiroid bezi yuvarlak yapılardan oluşur. Bu bez, vücuttaki bir takım hücreleri iyot ve tirozinden gibi maddelere çevirerek vücutta dolaşan kana tiroid hormonunu sağlamaktadır. Tiroid bezi, tüm diğer salgı bezlerimizle beraber ve ilişkili olarak çalışmaktadır. Tiroidle alakalı başlıca rahatsızlıklar tiroid üretiminin azalması, tiroid bezinin aşırı çalışması çevresinde şekillenen rahatsızlıklardır. Kesin tedavisi bir takım tiroid fonksiyon testleri neticesinde yapılacak tetkiklere bağlıdır. Tiroid rahatsızlıkları genel olarak kalıtsal sebeple ortaya çıkan hastalıklar olarak biliniyor. Bununla beraber hamilelikten sonra da tiroidin salgıladığı hormonlarla alakalı olan sorunlar görülebilmektedir. Tiroidle alakalı görülen iki tip rahatsızlık vardır, bunlardan bir tanesi hipotiroidzmindir. Bu rahatsızlık başlangıç dönemlerinde pek belirti göstermemekle beraber ilerleyen aşamalarında genellikle ciltle ilgili problemler, yorgunluk gibi şikayetlerle açığa çıkar. Bir diğer tiroid rahatsızlığı ise hipertiroidzmindir. Bu tiroid rahatsızlığı çeşidi genellikle halk arasında zehirli guatr olarak bilinmekle beraber kilo kaybı belirtisiyle beraber meydana gelir. Hamilelik döneminde görülebilecek tiroid rahatsızlıklarında ise hem bebeğin hem gebenin sağlığı için muhakkak uzman bir doktor gözetiminde tedavi uygulamak gerekmektedir. TSH ve T4 adı verilen testlerle ölçülen bazı enzimler, kan örneklerinden tiroid bezlerinin çalışma durumlarına dair kesin bulgular sunmaktadır. Daha sonra uzman hekimlerin yönlendirmeleriyle ilaç tedavisi, cerrahi operasyon gibi tedavi yöntemleri önerilebilir. Çoğu zaman düzenli olarak ilaç kullanımı gerektiren tiroidle alakalı rahatsızlıklarda uzman tavsiyesi ile kullandığınız ilaçlar şikayetlerinizin büyük kısmını yok edecektir, bununla beraber uzman bir doktor gözetiminde sürdürdüğünüz tiroid tedavisine destekleyici unsur olarak gıda ve besinler yardımıyla da bu hastalıkla mücadelenizi güçlendirebilir, tiroid hastalığının getirdiği olumsuzlukları yok edebilirsiniz.

Tiroide İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

1. B Vitamini İçeren Yiyecekler
B vitamini, suda eriyen bir vitamin çeşididir. Vücutta depo edilmemesi karakteristik özelliğiyle bilinen bir vitamin grubudur. İnsan vücudundaki hücrelerin metobolizmalarında çok önemli bir işlevleri vardır. B vitaminleri arasında folik asit, pantotenik asit gibi alt vitamin çeşitleri bulunmaktadır. B vitamininin genel özellikleri ve faydaları sinirleri yatıştırması, cilde dinçlik vermesi, keratin içeren yapıların güçlenmesini sağlamasıdır. Bunların yanında birçok iç salgı bezinin çalışmasını düzenlemek gibi de bir rolü vardır. B grubu açısından en zengin olarak sayılabilecek besinler hemen hemen tüm tahıl grubu, yumurta, böbrek, beyin, yürek, birçok sakatat gösterilebilir. Bu besinlerin düzenli ve belirli bir program çerçevesinde tüketilmesi, tiroidle alakalı hastalıklarla mücadelede oldukça yardımcı olacaktır.
2. Omega 3 Yağ Asitleri
Omega 3 adı verilen doymamış yağ asitleri, insan vücudunda üretilmeyen fakat besinlerden alabileceğimiz, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu besin maddelerindendir. İnsanların omega 3 ihtiyaçları henüz anne rahmine düştükleri anda başlamakta ve yaşlılığa dek devam etmektedir. Omega 3 yağ asitleri en çok soğuk sularda yaşayan deniz mahsüllerinde görülür. Bunun dışında sebze ve meyvelerden de keten tohumu, kivi, semiz otu, nohut, marul, mısır gibi yiyeceklerde oldukça zengin miktarda bulunmaktadır. Tiroid tedavisinde ve tiroid kaynaklı rahatsızlıkların giderilmesinde de omega 3 yağ asitleri oldukça önemli bir rol üstlenmektedir.
3. Yosun
Deniz yosunu belki de hayatınız boyunca yemediğiniz, hatta yemeyi bile düşünmediğiniz bir yiyecek olabilir. Fakat düşünüldüğü zaman balık gibi o da bir deniz mahsülü. Deniz yosunu, içerdiği yüksek iyot oranı sayesinde iyot yetersizliğine bağlı tiroid rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan bir yiyecek. Deniz yosununu isterseniz çay olarak tüketebileceğiniz gibi, Asya mutfağı damak tadınıza hitap ediyorsa meşhur Japon yemeği olan sushi sayesinde de tüketebilme imkanınız var. Deniz yosununu beslenme takviyesi olarak hap şeklinde almak da mümkün, fakat bu şekilde bir düşünceniz varsa bir doktora danışmanızda fayda var. Zira rahatsızlığınızı düzeltme amacıyla çıktığınız bu yolda fazla iyot nedeniyle daha tehlikeli sonuçlara yol açabilirsiniz.
4. Sarımsak
Sarımsak birçok insan için sofraların vazgeçilmezi, tüm yemeklerin en lezzetli eşlikçisi konumunda bir yiyecektir. Sarımsak kokusu hariç, tüm bünye için doğal bir antibiyotik görevi görmekte olan bir yiyecektir. Tiroid kaynaklı guatr rahatsızlıklarında sarımsak oldukça faydalı bir yiyecektir. Büyüyen tiroid bezlerinin şişliklerini indirme konusunda sarımsak tüketmeniz size oldukça yardımcı olacaktır.
5. Dere Otu
Dere otu içeriğinde bulundurduğu etken maddeler sayesinde tiroid rahatsızlığında dengesi bozulan tiroid hormonlarından T3 ve T4 maddelerini dengeleme konusunda oldukça önemli bir rol üstleniyor. Tiroid bezinin hızlı çalıştığı durumlarda bezin çalışmasını yavaşlatan, yavaş çalıştığı durumlarda tiroid bezinin daha hızlı çalışmasını sağlayan bu maddeler tiroid rahatsızlıkları için oldukça faydalı. Dere otunun tiroide karşı kullanımı ise düzenli bir beslenme programı gerektiriyor. Uzmanlar her öğünden önce birkaç tutam taze dere otu yenmesini öneriyor. Düzenli olarak bu uygulamaya devam edildiğinde kısa sürede sonuç alınacağını belirten uzmanlar, bu yiyecek takviyesine başlamadan önce ve başladıktan sonra tekrar hormon değerlerinizi kontrol ettirmeniz gerektiğini öneriyor.

Bir yanıt yazın