Trigliserid bitkisel ve hayvansal yağların temel bileşenidir. Bu yüzden mısırözü, canola yağı, margarin ve tereyağ gibi ürünlerde trigliserid bulunmaktadır. Yağı ve alkolü seven kişilerde trigliserid oranı yüksektir.
Çoğu insan trigliserid nedir bilmez. Ancak yüksekliğinin yaşam kalitesini ve ömüre büyük etkisi olan Trigliserid bitkisel ve hayvansal yağların temel bileşenidir. Bu yüzden mısırözü, canola yağı, margarin ve tereyağ gibi ürünlerde trigliserid bulunmaktadır. Yağı ve alkolü seven kişilerde trigliserid oranı yüksektir. Protein ve karbonhidrat gibi yağ kaynaklarından normalinden fazla enerji alındığında bu alınan enerji fazlası vücut tarafından trigliseride çevrilir. Daha sonra yağ hücrelerinde depolanan trigliserid yağ hücrelerini şişirir bu da kilo artışına sebep olur.
Tirgliserid Nasıl Oluşur ve Oluşum Nedenleri Nedir?
Trigliserid nedir anladıktan sonra bunun oluşum nedenleri incelenir. Trigliserid bazen genetik yolla aileden doğumla birlikte geçer. Aşırı yağlı besinler tüketmekte bu hastalığın başlıca sebebidir. Bu sebepler dışında diyabet ve böbrek yetmezliği yaşayan insanlarda trigliserid yüksekliği ile karşı karşıya kalır. Ayrıca pankreas bezinde oluşan iltihap ve kortizon kullanımı da diğer nedenler arasında yer alır. Trigliserid oluşurken 3 yağ asidi ve 1 gliserolün birleşir. Hayvansal trigliseridler oda sıcaklığında katı olan trigliseridlerdir. Hayvansal trigliseridlerin yapısı hidrojen bakımından zengindir. Bitkisel olan trigliseridler ise hayvansal trigliseridlere göre oda sıcaklığında sıvıdır. Bu tirgliseridlerin yapısı ise hidrojen bakımından fakirdir. Vücudumuza aldığımız besinleri yeterince yakamazsak trigliserid oluşur. Bu da metabolizmal organlarda meydana gelir. Örneğin karaciğer gibi. Trigliseridden önce yakılamayan besinler kolestrol yüksekliği ortaya çıkarır. Dikkat edilmeyip daha fazla kalori alındığında ise trigliserid yüksekliği oluşur.
Trigliseridin Görevleri
Trigliserid deri altında birikmesiyle vücut ısısının korumasını sağlar. Enerji vermesi açısından da iyidir. 1 gram trigliseridde 9 kalori enerji bulunmaktadır. Buna karşın 1 gram karbonhidratta ise 4 kalori enerji bulunmaktadır. Trigliseridler organların etrafını kaplayarak dışarıdan gelecek darbe ve ezilmelere karşı organları korurlar. Ve bu organların bulunduğu ortama daha çabuk uyum sağlamasına ve tutunmasına katkıda bulunurlar. A, D, E ve K vitamin eksikliklerinden ortaya çıkacak hastalıkları engeller. Çünkü yapılarında biriktirdikleri yağlarda eriyen vitaminlerin depolarıdır. Tansiyon hastalıklarında kanın yoğunluğunu ayarlayabilmesi sebebiyle etkilidir. Fosfor ve azot gibi vücudun inorganik madde dengesini yapısına katılan yine bu inorganik maddelerle sağlar. Yağlar proteinlerle birleştiği zaman proteinin etkinliğini arttırır ve protein koruyuculuğu yapar. Trigliseridler hücre zarının yapısına katılır. Böylece esnekliğini artırır. Bunun sonucunda da yağda eriyebilen vitaminler kolayca hücre içine alınır.
Trigliserid Yüksekliği Ne Demektir?
Kanımızda bulunan bir yağ olan trgiliserid bazı sebeplere bağlı olarak yükselir. Ve damarların tıkanmasında kötü bir rol oynar. Trigliserid tedavi edilmezse, bu oranı yüksek olan kişilerde şeker, tansiyon ve göbek yağlanması sorunu ortaya çıkar. Trigliserid yüksekliği damar sertliği yapar buda kalp krizine neden olabilir. Ve felce kadar kötü sonuçlar doğurabilir.
Tligriserid Neden Yükselir?
Trigliserid tedavi edilmezse yükselir. Dikkat edilmeden yenen şekerli ve unlu gıdalar, içilen kola ve içki gibi zararlı içecekler trigliserid’i yükseltir. Trigliserid’i yükselten diğer yiyeceklere birkaç örnek verecek olursak; hamur işi, beyaz pirinç, patates, şekerli içeceklerdir. Bunlar önce kan şekerini yani insülün hormonunu yükseltir daha sonra kalp ve şeker hastalığına sebep olur. Trigliserid yükselmesini tansiyon dengesizlikleri, sık sık ortaya çıkan baş ağrısı, kilo alımı gibi değişimlerle anlayabilirsiniz. Bazen doktor tavsiyesi olmadan kullanılan gebelik önleyici haplar ve kandaki idrar içeriğinin artması da trigliseridi yükselten sebeplerdendir.
Trigliseridin Normal Seviyesi Kaç Olmalı?
Trigliserid normal seviyesi erkeklerde 40 ve 160 mg\dl arasıyken kadınlarda 35 ve 135 mg\dl arasıdır. Trigliserid oranı bu değerlerin üzerinde olursa mutlaka bir doktora görünün. Bunun için kardiyoloji bölümüne gitmeniz gerekir. Bu değerlerin üstüne çıkan trigliserid bitkisel tedavi olmazsa çok kötü sonuçlar doğurabilir.
Trigliserid Oranını Düşürmek İçin Neler Yapılmalıdır?
Trigliserid oranını düşürmek için öncelikle şekerli gıdalardan olabildiğince uzak durmalıyız. Bazı kesimlerde kahverengi şekerin zararsız olduğu söylenir ancak yapılan araştırmalar kahverengi şekerinde zararlı olduğunu gösterdi. Taze sıkılmış meyve suları illa içecekseniz haftada 1 kez için. Bununda fazlası trigliseridi yükseltir. Galaktoz, sakkaroz ve fruktoz içeren içecekleri tüketmeyin. Bal, dondurma ve süt trigliseridi yükseltir. Paket içinde satılan hazır gıdalar, cips ve bisküvi tarzı yiyecekler tüketilmemelidir. Trigliseridi en çok yükselten içecek olan alkol asla ama asla tüketilmemelidir.
Alkol içtiğiniz sürece diğer besinlere dikkat etseniz bil trigliserid oranının yine çok yüksek olur. Alkol bu derece etkilidir. Yağsız beslenmeye alışmalısınız. Faydalı yağ olarak tercih edilen zeytinyağında ile 1 tane zeytinyağlı yemek kandaki trigliserid seviyenizi yüzde 25 artırır. Fazla kilolarda bu oranı yükseltir. Çünkü enerji yakılmak yerine yağda depolanır. Bu nedenle spor ve diyet yaparak ideal kilonuza inmelisiniz. Erkeklerde kilonun boyla aynı olması, bayanlarda ise kilonun boydan 5 kilo aşağısı olması idealdir. Bitkisel beslenmeye önem verin. Daha çok lifli gıdalar tüketin.
Ekmek tüketirken tam buğday ekmeğini ve çavdar ekmeğini tercih edin. Ceviz, badem ve fındık gibi kuruyemişler trigliseridi düşürür. Ancak bunlardan da gereğinden fazla yerseniz kalori ve kiloya dönüşeceği için yeme miktarınıza dikkat etmelisiniz. Californiada yapılan bir araştırmada günde 67 gram kuruyemişlerden sadece bir türü 583 kişiye yedirildi. Yapılan incelemelerden sonra bu kişilerde yüzde 10.2 oranında trigliserid seviyesinin düştüğü saptandı. Omega-3 trigliserid için içerdiği yağ asidi açısından önemlidir. Çünkü omega-3’ün kan sulandırıcı özelliği vardır. Özellikle balıklarda bulunan omega-3 için haftada 1 balık tüketmeniz gerekir. Ayrıca semiz otu ve keten tohumu da bu aşamada çok işinize yarar. Trigliseridin düşmesini sağlayan diğer besinlerden bazıları, kiraz, adaçayı, kanola yağı, elma, erik, kekik, nane ve çavdar vb. ürünlerdir.
Trigliserid Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Trigliserid bitkisel tedavi bu aşamada önem arz eder. Trigliseridi doğal yollarla düşürmek kalıcı olarak sonuç verir. Bu nedenle kapalı ve hazır gıdalar yerine bitkisel ürünler tercih edilmeli. Bu Bakımdan mümkün olduğunca işlenmiş gıdalardan uzak durmak gerekmektedir.Trigliseridi düşürmenin en etkili yolu şüphesiz iyi bir diyet listesine sahip olmaktır.Trigliserid Diyeti adlı makalemizde tedavide diyetin nasıl olması gerektiğiniz bulabilirsiniz.