WBC değeri, kan tahlil raporunda Akyuvar sayımı, Lökosit sayımı ve ya Beyaz hücre sayımı ibareleri ile de geçebilmektedir. Çoğu zaman WCB sayımı tam kan sayımının bir parçası olarak yapılmaktadır.
Özellikle enfeksiyon olmak üzere lösemiden alerjiye çok çeşitlilik göstermekte olan hastalıkların teşhis edilebilmesinde WBC testi önemli bir yere sahip olup, bir tam kan sayımı tahlilinin parçası niteliğini barındıran olan kan testidir. Baş ağrısı, ateş, kas ağrıları, titreme ve diğer çeşitli belirtiler sebebiyle gittiğiniz doktorunuz olası bir enfeksiyona karşı WBC sayımı isteyebilmektedir.
Normal WBC Değeri Nasıl Olmalı?
Erişkin bireylerde ideal olarak kabul görmekte olan WBC değer aralığı mikrolitre başına 4500 ila 11000 beyaz kan hücresinden oluşmaktadır. Mikrolitrenin sembolü ise mcL olarak yazılır. WBC sayım neticesinde sonuçlar tahlil raporunda milimetreküp olarak 4,50- 11,00 K/mm3 biçiminde yer alabilmektedir. 15 yaş altındaki yaş aralığına sahip olan bebekler ve çocuklarda kabul görmekte olan WBC değerleri ise şu şekilde olmaktadır;
Erken doğan Prematüre bebeklerde: 9,00-30,00 K/mm3
0-1 aylık bebeklerde: 9,40-34,00 K/mm3
2-12 aylık bebeklerde: 5,00-19,50 K/mm3
1-3 yaş aralığındaki küçük çocuklarda: 6,00-17,50 K/mm3
4-5 yaş aralığındaki çocuklarda: 5,50-15,50 K/mm3
6-15 yaş aralığındaki çocuklarda: 4,50-13,50 K/mm3
WBC Düşüklüğü Nedir?
WBC düşüklüğü nedir konusunu merak edenler için bu durumu kısaca şu şekilde açıklamak mümkün olmaktadır. Erişkinlerde mikrolitre başına beyaz kan hücreci değeri 4000’den az ise bu durum WBC düşüklüğüne işarettir. Olması gereken WBC değerinin altında olan beyaz kan hücresinin varlığı WBC düşüklüğü nedir sorusuna yanıt teşkil etmektedir.
WBC Düşüklüğünün Belirtileri Nelerdir?
Kandaki akyuvar düşüklüğünü ifade eden WBC düşüklüğünün belirtileri arasında sayılan bazı durumlar da bağışıklık sistemi hala kendisini savunacak güçte olduğundan dolayı hafif semptomlar şeklinde ortaya çıkabilmekte gözlemlenebilir nitelikte olmazlar. WBC düşüklüğünün belirtileri görüldüğü ileri düzeyde WBC düşüklüğünde bağışıklık sistemi zayıflar ve böylece kolayca bulaşıcı hastalıklar ortaya çıkar. Diğer belirtiler arasında ise baş dönmesi, yorgunluk, Kanın cilt altına birikmesi, huzursuzluk, duygusal dengesizlikler yaşanması, sıcak basması, regl döneminin uzun sürmesi, bayılma, çocuklarda baş ağrısı, ateş, anemi ve benzeri belirtiler ortaya çıkar.
WBC Düşüklüğünün Nedenleri Nelerdir?
WBC düşüklüğü kanda olması gereken değerlerin altında beyaz kan hücresi olduğunu işaret eder ve bu durum Lökopeni olarak isimlendirilmektedir. Düşük WBC değerinin sebepleri arasında kemik iliği yetersizliği, Lupu ve benzeri bazı bağışıklık sistemi hastalıkları, Kanser ilacı kullanımı ya da yan WBC değeri üzerinde yan etkisi bulunan ilaçların kullanımı, Ciddi niteliğe sahip olan bakteriyel enfeksiyonlar, Bazı viral sağlık sorunları, Kanser tedavisinde kullanılan radyasyon tedavisi, dalak ve karaciğer hastalıkları akyuvar değerlerini düşürücü nitelikte etkiler oluşturabilmektedir.
WBC Düşüklüğünün Tedavisi
Son derece önemli bir konu olan wbc düşüklüğünün tedavisi wbc yüksekliği nedir sorularının cevaplarını verelim. Ancak wbc düşüklüğünün tedavisi wbc yüksekliği nedir sorusunun cevabına geçmeden önce WBC düşüklüğünün tedavi aşaması hakkında bilgi verelim. Lökosit olarak adlandırılan wbc düşüklüğünün tedavi aşamasına ilk olarak bir dâhiliye doktoruna başvurulması gerekir. İç hastalıkları branşında hizmet vermekte olan dâhiliye doktoru, wbc düşüklüğünün nedeni doğrultusunda size bir tedavi uygular. wbc düşüklüğünün teşhis edilebilmesi için öncelikle tam kan sayımı yapılmasını ister. Bu hastalığın tedavisi hastanın mevcut durumuna göre farklılık gösterir.
Teşhisi yapılan hastalığın tedavisi için tedavi edici özelliğe sahip olan ilaçlar reçete edebilmektedir. Eğer wbc düşüklüğü çeşitli hastalıklardan kaynaklanıyor ise bu hastalıkların tedavisi için ilaç yazabilir. Gerekli durumların söz konusu olması halinde doktorunuz, sitokin ve kemoterapi gibi tedavilere başvurabilir. Gerekli olması halinde hastaya kan nakli gerçekleştirilebilir. Akyuvarları arttırmanın en iyi yolu taze sebze, taze meyve, süt ve süt ürünleri, balık, yağsız kırmızı et tüketimidir.
WBC Yüksekliği Nedir?
Yapılan WBC sayımı sonrasında mikrolitre başına 11000’den fazla akyuvar WBC yüksekliğine işaret etmektedir. Kısacası WBC yüksekliği fazla akyuvar varlığını ifade etmektedir.
WBC Yüksekliğinin Nedenleri Nelerdir?
Kanda kabul gören değerlerin üzerinde beyaz kan hücresi bulunması durumu Lökosit olarak adlandırılmaktadır. WBC değerlerinin yükselmesine neden olan sebepler arasında Şiddetli biçimde yaşanan zihinsel yada fiziksel stres, Anemi, Çeşitli yanıklar ve benzeri durumlarda ortaya çıkan doku hasarı, iltihaplı hastalıklar, bakterilerin sebep oldukları enfeksiyonlar, sigara tüketimi ve kullanılan bazı ilaçların yan etkileri nedeniyle wbc değerinde yükselme görülebilmektedir.
WBC Yüksekliğini Belirtileri Nelerdir?
WBC yüksekliği belirtileri altında yatan hastalığın etkilerine göre farklılık gösterebilmektedir. Başta enfeksiyondan kaynaklı olarak yükseliş göstermekte olan kandaki akyuvar sayısının artışı üzerinde etki eden hastalıklarla doğru orantıda WBC yüksekliği belirtileri de gözlemlenebilmektedir. Ancak kesin bir teşhis konulabilmesi için tam kan sayımı yapılması gerekmektedir. Dâhiliye doktorunuzun sizden yaptırmanızı istemiş olduğu tam kan sayımı testi sonucu doğrultusunda en doğru teşhis konulmaktadır ve en doğru tedavi yöntemi uygulanarak belirtiler ortadan kalkmaktadır.
WBC Yüksekliği Tedavisi
WBC değerinin kanda olması gereken değerin üstünde olması genellikle enfeksiyonlardan kaynaklanan bur durum olarak görülür. Enfeksiyon kaynaklı hastalıklarda çoğunlukla doktor tarafından antibiyotik reçete edilir. Wbc yüksekliği tedavisi için antibiyotik kullanımı dışında C vitamini alımı, Omega -3 yağ asitleri tüketimi gerekli olabilmektedir. WBC yüksekliği tedavisi için kandaki akyuvar artışına neden olan çok çeşitliliğe sahip hastalıklar teşhis edilir. Doktor tarafından teşhisi yapılan hastalıkları tedavi edici nitelikte ilaç reçete edilebilmektedir. WBC yüksekliğinin teşhis edilmesi ve tedavi edilebilmesi için uzman bir doktora gitmek ve onun belirleyeceği tedavi yöntemine tabi olmak gerekmektedir.